Jouw website veiliger én beter vindbaar met een ssl-certificaat uitgelichte afbeelding

Stories | Door Alex Kulk | 31 oktober 2019

Jouw website veiliger én beter vindbaar met een ssl-certificaat

Update mei. 2018: Het zal je vast niet zijn ontgaan: wanneer je naar een website zoekt of navigeert verschijnt er steeds vaker een groen (of geel) slotje in de adresbalk. De adresregel begint dan met ‘https://…’ in plaats van met ‘http://…’, dus met een ‘s’-je erachter. Nog erger… je browser komt met de melding: “deze website is onveilig….”
Benieuwd naar de reden hiervan? Lees dan vooral verder, browsers komen vanaf juli 2018 echt in actie tegen onveilige websites.

Hyper Text Transport Protocol Secure (https) is de ‘veilige’ versie van het connectieprotocol dat door vrijwel iedereen wordt gebruikt om te navigeren door het World Wide Web (www).

Waar zit het verschil dan in? Nou, vooral in het beveiligen van de data die via de website worden verzonden. Met name banken en webshops zijn voorlopers geweest in het gebruik van https, om account- en betaalgegevens van de klant te beveiligen.
Het slotje zegt iets over de veiligheid van een website. De informatie die je invult in bijvoorbeeld webformulieren wordt versleuteld en is dus veilig.

Je kunt jouw website van zo’n groen slotje voorzien door het aanvragen van een SSL-certificaat. De SSL-techniek zorgt dat de verbinding tussen de server waarop de website draait en de bezoeker wordt beveiligd met een sterke encryptie.

Waarom zou ik een SSL certificaat op mijn website moeten hebben?

Er zijn twee belangrijke redenen om ook jouw website te voorzien van een SSL-certificaat en dus van een beveiligde verbinding:

1. SEO-indexatie door Google (de vindbaarheid)
Google hecht steeds meer waarde aan een veiliger internet. Sinds begin 2017 worden websites met een SSL-certificaat door de zoekmachine beloond met een hogere SEO-optimalisatie en daarmee een hogere ranking. De vindbaarheid van een website hangt natuurlijk af van verschillende factoren, maar het hebben van zo’n certificaat is sinds die tijd flink zwaarder gaan wegen.
Vaak zie je zowel het bezoek als de conversie van websites groeien. Inmiddels volgt bij het ontbreken van een certificaat zelfs een melding in Google Chrome dat het een onveilige website betreft.

2. Beveilig persoonlijke informatie van je website bezoekers
Er zijn verschillende mogelijkheden waarmee je via jouw website persoonlijke informatie ontvangt van een bezoeker: bijvoorbeeld een formulier om contact op te nemen, aan te melden voor een nieuwsbrief of een offerte aan te vragen.

Een SSL-verbinding zorgt dat de ingevoerde informatie niet zichtbaar is voor derden en geeft de bezoeker ook zekerheid dat de informatie van én naar de website niet gemanipuleerd kan worden. De bezoeker voelt zich veilig en zal eerder een aanvraag of zelfs een aankoop doen op jouw website.

Dune Pebbler heeft al diverse websites voorzien van een SSL-certificaat. Er zijn verschillende soorten. Samen met onze hosting/cloud provider Uniserver adviseren we het Comodo Essential SSL certificaat (meerdere varianten) of het Organization Validated SSL certificaat.

“Maar mijn website heeft geen contactformulier en verzamelt geen gegevens van gebruikers.”

HTTPS beveiligt meer dan alleen contactformulieren! HTTPS houdt de URL, headers en inhoud van alle overgedragen pagina’s vertrouwelijk. Bovendien verklaart Chrome binnenkort de oorlog aan onveilige websites. Nu wordt een onveilige website in de url balk gemarkeerd met een uitroepteken, de volgende stap is dat je bij benadering van een website zonder SSL een hinderlijke en flink in het oog springende “Not Secure” waarschuwing krijgt. Een ongewenste melding dus die de bezoeker van jouw website flink kan afschrikken. De browser geeft in dit geval aan dat de communicatie met de website niet veilig is. De data die wordt uitgewisseld tussen de computer en de website kan onderschept en gewijzigd worden. Een bezoeker zal uiteraard zo snel als hij kan jouw website verlaten en niet meer terug komen.

Vanaf juli 2018 zal de waarschuwing daadwerkelijk in Chrome getoond worden. De verwachting is dat de andere browsers Chrome daarin snel volgen (Firefox, Explorer, Safari).

Lees hier ook wat Google te zeggen heeft over HTTPS.

Hoe nu verder?

Ben je overtuigd en/of wil je meer weten, bijvoorbeeld over de kosten? Neem dan contact met ons op via avg@dunepebbler.nl of bel naar 071 – 40 719 61 en vraag naar jouw contactpersoon. Het betreft een jaarlijkse licentie en de instelkosten zijn eenmalig.

Binnen één werkdag kan jouw website voorzien zijn van een SSL certificaat.

Ben je ook benieuwd naar andere mogelijkheden om jouw website beter vindbaar te maken? Ook dan kun je contact met ons opnemen. Je komt dan in contact met een van onze SEO-experts die je adviseert hoe jouw website waardevoller kan worden gemaakt en zo beter scoort bij de zoekmachines.

Indien gewenst kijken we samen met jou naar de kansen die SEA (betaald zoekverkeer) kan bieden.

Meer weten over Jouw website veiliger én beter vindbaar met een ssl-certificaat

Bel Alex 071 - 40 719 61 , stuur een mail of kom langs.